Obsah

Obradová cestovina – „HRTÁNKI“

Typ: ostatné
foto HrtankiCentrum tradičnej kultúry v Myjave vás pozýva na podujatie venované tradičným obradovým cestovinám vianočného obdobia.
Podujatie sa uskutoční dňa 26. novembra 2019 o 18.00 h v malej nácvikovej sále Kultúrneho domu Samka Dudíka v Myjave.

Obradovú cestovinu – „Hrtánki“ si budete môcť vlastnoručne vyrobiť na tradičnom náradí. Prezradíme vám tajomstvá výrobných postupov a zaujímavosti z ich histórie. 

Hrtánki vychádzajú z tradície pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkáčskeho a pytlikárskeho remesla. Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstkov na výrobu cestovín, ktoré tvarom pripomínali hrtan. Uvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke.

Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú túto tradíciu. Počas podujatia sa budete mať možnosť stretnúť s vnučkou známeho pytlikárskeho majstra pani Boženkou Zemanovou z Myjavy, ktorá dodnes robí pred sviatkami množstvo hrtánkov pre rodinu a známych. Lektorkou podujatia bude pani Monika Hradská zo Starej Myjavy.

V prípade záujmu o podujatie sa prosím záväzne prihláste na e-mail: eva.cmelova@ctk.tsk.sk alebo na tel. č.: 034 621 32 52, 0918 968 706. Ponúkame vám tiež možnosť zakúpiť si tradičné náradie na výrobu cestovín. Na prípravu cesta si treba priniesť 1 vajce, ¼ kg polohrubej múky a 1 misku.

Veríme, že si tieto tradičné obradové cestoviny nájdu opäť svoje miesto v súčasnom regionálnom jedálničku.

Centrum tradičnej kultúry v Myjave

plagát tu: Obradová cestovina Hrtánki


Príloha

Vytvorené: 30. 10. 2019
Posledná aktualizácia: 30. 10. 2019 11:44
Autor: Správca webu 1